Kadın Hastalıkları

Vaginal Akıntı


Üreme çağındaki her bayanda az miktarda şeffaf, kaygan ve kokusuz bir vaginal akıntı vardır. Normalde var olan bu vajinal sıvıya fizyolojik vaginal akıntı denir. Ergenlik döneminden menopoza kadar olan dönemde östrogen hormonu etkisiyle vagende bir takım bezlerden sürekli bir salgı salgılanır ve böylece vagen mukozası her zaman ıslak ve nemlidir. Miktarı ne olursa olsun, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur, kaşıntı ve rahatsızlığa neden olmaz. Adet dönemi içinde yumurta çatlaması günlerine denk gelen 12.-14. günlerde vaginal akıntıda belirgin miktarda artış olur ki, bunun sebebi de cinsel ilişki esnasında vagene boşalan meninin içindeki spermin rahim kanalından kolayca geçebilmesi ve tüplere ulaşıp yumurtayı döllemesi içindir. Yumurtlama dönemlerinde akıntı miktarının artışından ötürü bir miktar iç çamaşırını kirletebilir, bazen rengi yumurta akı şeklinde olabilir, ancak tamamen doğaldır. Ayrıca cinsel ilişki öncesi uyarılma esnasında da vagen girişinde bir takım bezlerden yine aynı şekilde salgı artışı olur ve bu da cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak içindir.

Laktobasiller" vagendeki glikojeni parçalayıp laktik asite cevirir ve ortam PH’ının asidik olmasında rol oynar. Vagen PH’ı bu nedenle normal şartlarda 3.8-4.5 civarındadır. Bu asit PH diğer patojen bakterilerin parçalanmasına yol açar.

Ancak koşullar değiştiği taktirde bu vagen PH’ı da bozulur. Laktobasillerin azaldığı durumlarda vaginal enfeksiyonların görülme olasılığı artar.Patolojik vaginal akıntı meydana gelir.

Bunun başlıca sebepleri
Vagina kaynaklı sebepler;
- Vaginanın mantar hastalıkları
- Trikomonas vaginiti
- Bakteriyel vaginozis
- Genital herpes vaginiti
- Vaginadaki yabancı cisimler
- Genital kansere bağlı

Serviks kaynaklı sebepler;
- Rahim ağzı yaraları
- Rahim ağzı kanseri
- Servikal polipler
- Herpes virus enfeksiyonları

Diğer sebepler;
- İlişki sonrası vaginal duş
- Normalden uzun süren adet kanamaları
- RIA (rahim içi araç) kullanımı
- Tampon, prezervatif,pedler,parfüm kullanımı
- Antibiyotik kullanımı
- Menopoz

Menopoz dönemindeki akıntı östrojen hormonunun eksikliği nedeniyle vajinal PH değişimi, laktobasiller azalması ve vaginal kuruluğa bağlı oluşur. Vaginal kaşıntı, yanma hissiyle beraber hafif kanlı vaginal akıntı görülebilir.

Vaginal akıntı özellikleri ve tedavileri:
- Trikomonas vaginalis akıntısı yapışkan, sarı-yeşil renkte ve kötü kokuludur tedavisinde metronidazol kullanılır.
- Kandida infeksiyonun akıntısı, beyaz gri renkte homojen ve yapışkandır, süt kesiğine benzetilir, tedavi olarak tetrakonazol veya mikonazol kullanılır
- Bakteriyel vajinozda ise akıntı beyaz gri renkte ince ve kötü kokuludur.; tedavisinde metronidazol kullanılır.