Kadın Hastalıkları

Endometrial Polip

Rahimin iç tabakası her adet döngüsünde gebeliği barındırmak üzere kalınlaşan ve hamilelik oluşmadığında adet kanamasıyla atılan bir tabakadır.
Endometriyal (rahim içi) polip, rahim iç tabakasının bu kalınlaşma döneminde bir bölgenin "normalden fazla büyümesiyle" oluşan ve selim tabiatlı olduğu kabul edilen rahim içindeki bir "et parçası" olarak tarif edilebilir.

Endometriyal polip, oluşma nedeni tam olarak bilinmeyen bir hastalık olarak her yaş kadında görülebilmekle beraber genellikle menopoz öncesi dönemde ve menopoz döneminde daha sık ortaya çıkar.

Endometriyal polip sayıca bir adet olabileceği gibi bazı durumlarda daha çok sayıda olabilir. Bir mercimek tanesi kadar ufak olabileceği gibi ender durumlarda bir portakal büyüklüğünde dahi olabilir.

Ne Gibi Belirtiler Verir?
Endometriyal polip hiçbir belirti vermeyebilir. Büyük olduğunda ve birden fazla olduğunda ise düzensiz kanama (ara kanama veya adet kanamalarının günlerinin uzaması veya kanama miktarının artması tarzında), cinsel ilişki esnasında kanama, özellikle adet kanaması esnasında kramp tarzı ağrı gibi belirtilere neden olabilir.

Bazı durumlarda büyük bir polip rahim ağzından vajinaya sarkabilir ve bu durumlarda polip dokusunda gelişen enfeksiyon akıntı nedeni olabilir.
Tam olarak kanıtlanmamış olmakla beraber polipler gebe kalamama nedeni olabilirler.Üreme üzerine olumsuz etkileri daha çok düşük yapma riskinde artış olduğundan saptandıklarında çıkarılmaları son derece önemlidir.

Nasıl Tanı Konur?
Endometriyal polip tanısı en sık kanama sorunları nedeniyle doktora başvuran bir kadında rahim iç tabakası örneklemesiyle ("kürtaj") elde edilen dokunun patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle konur.

Bazı durumlarda çeşitli belirtilerle başvuran bir kadında yapılan jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından sarkan polipin gözle görülmesiyle polip şüphesi doğar. Bu durumlarda da doktor genellikle rahim iç tabakası örneklemesi önerir ve elde edilen dokunun patoloji uzmanı tarafından incelenmesiyle tanı konabilir.

Herhangi bir nedenle yapılan histeroskopi incelemesinde veya rahim içinin steril suyla doldurularak ultrasonografi incelemesi yapılmasından ibaret histerosonografi incelemesinde polip şüphesi doğabilir. Normal ultrasonografi incelemesinde polip saptanması zordur, rahimin ön ve arka duvarı normalde birbirlerine temas edecek şekilde dururlar ve polip arada düzleşerek gizlenmiş olur. Rahim içi histeroskopi veya histerosonografi incelemesinde suyla doldurulduğunda polip belirgin hale gelir.

Histerosalpingografi incelemesindeki bazı bulgular da polip şüphesi doğurabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?
Poliplerin ideal tedavisi histeroskopi yöntemiyle görülerek çıkarılmasıdır. Çıkarılan materyal patoloji uzmanı tarafından incelenir.
Polip tedavisinde diğer bir yol da rahim iç tabakası örneklemesidir ("kürtaj"). Bu işlem genellikle polipin bulunduğu yerden koparak parçalanmasıyla ve böylece lezyonun ortadan kaybolmasıyla sonuçlanır. Histeroskopiden farklı olarak "kürtaj" işlemi körlemesine yapıldığından bu işlemde bazı polipler atlanabilir.

Polipler tekrarlayıcı özelliği olan oluşumlardır. Bu nedenle düzenli takipler önemlidir.