Haberler

Tüp bebekte ilaçsız dönem

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde ilaçsız tüp bebek uygulamasına başlandı. Merkez Müdürü Prof. Dr. Bülent Gülekli, anne adayına ilaç vermeden yumurtaların dışarıda olgunlaştırılmasını sağlayan IVM (In Vitro Maturasyon) yöntemini rutin uygulamaya koyduklarını söyledi.


Gülekli, “Tüp bebekte bu alternatif yöntemin en önemli iki avantajı; anne adayını ilaca bağlı yan etkilerden diğeri ise 3 milyarı bulan ilaç masrafından kurtarıyor olması” dedi.


Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı aynı zamanda Tüp Bebek Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Bülent Gülekli,yöntemin Türkiye'de daha önce bir iki uygulamasının yapıldığını ve vaka takdimi şeklinde gündeme getirildiğini söyledi. Prof. Dr. Gülekli, merkezlerinde bundan böyle tüp bebek için başvuran hastalara klasik ilaçlı yöntemin yanında bu yöntemi de sunacaklarını belirtti. En kötümser tahminle tüp bebeğe başvuranların 4'te birinin bu yönteme uygun olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Gülekli, şu bilgileri verdi:

“Elbetteki bu yöntem her tüp bebek hastasına uygulanacak bir yöntem değil.IVM'de, ilaç kullanmadan yumurta elde edildiği için hastada buna uygun bir yumurtalık yapısının bulunması gerekiyor. En kötümser tahminle tüp bebeğe başvuran her 4 kadından biri uygun olabilir.


Bu yöntemle tüp bebeğe yakın oranda gebelik elde ediliyor. Yöntemin iki önemli avantajı var. Birincisi ilaç kullanılmaması yüzünden olası ilacın yan etkisi risklerinin olmaması. İlaçlı yöntemde ilaç kullanımına bağlı yumurtalıklar aşırı uyarılıp büyümesi, bu da anne hayatını tehdit eden bir durum. Dolayısıyla bu yöntemle ilaca bağlı riskler de ortadan kalkıyor. Klasik yöntemde ilaca bağlı yan etkiler yüzünden tedavi kesilirken, IVM yönteminde tedavinin kesilmesi gibi bir durum olmuyor. İkinci ön önemli avantaj ise tüb bebek maliyetini çok düşürüyor. Çünkü ilaçlı tüp bebek yöntemi uygulandığında 3 bin YTL'lik bir ilaç masrafı var. İlaç maliyetini de sıfırlamış oluyor. Merkezimize başvuran çiftlere iki yöntemi de sunabileceğiz. bu uygulama Türkiye'de ilk bizim merkezimizde gerçekleşiyor.”


Öte yandan Prof. Dr. Gülekli, klasik tüp bebek yönteminde her gün hastaların aldığı ilaçlardan sadece bir ampulünün, IVM'de yumurtaların içine konduğu sıvıya eklendiğini, 24-48 saat içinde bu sayede olgunlaşan yumurtalardan elde edilen embriyoların anneye transferinin sağlandığını bildirdi.