Haberler

Kadınlara müjde

Kadınların kâbusu olarak adlandırılan polikistik overden korkmayın. Uzmanlara göre, polikistik over sol elle doğmaya benziyor. Yani 'Polikistik over sahibi olan gebe kalamaz' diye bir şey yok. İçinde çok sayıda içi sıvı dolu kesecik bulunan yumurtalık anlamına gelen polikistik over, isminden dolayı kansere neden olacağı korkusuna neden olabiliyor. Ayrıca bu sorunu yaşayanların hiçbir zaman çocuk sahibi olamayacağı gibi bazı söylentiler de var. Ancak durum hiç de böyle değil. Polikistik over ne kanser ne de gebeliğe engel bir durum. Üreme Tıbbı Derneği'nce düzenlenen 4'üncü Uluslararası Üreme Tıbbı Derneği Kongresi'nde görüşünü aldığımız Üreme Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülekli, polikistik overde korkuya gerek olmadığını söyledi.

KORKMANIZA GEREK YOK
Prof. Dr. Bülent Gülekli, 'Bu yaşam boyu süren bir şey. Yoldan geçen 100 hanımı ultrasona soksanız 27'sinde polikistik over görülebilir. Sol elle doğmak gibi. Sendrom ise ayrı bir durum. 'Polikistik over olan gebe kalamaz' diye bir durum yok. Normal bir hanım bir yılda 13 kez yumurtlayabiliyor. Polikistik overde bu rakam 6'ya düşüyor. Yapılacak olan düzenli yumurtlamayı sağlamak. Eğer olmuyorsa başka tedaviye başlamak gerekiyor' dedi. Prof. Dr. Bülent Gülekli, 'Kadınlar için üç yaş çok önemli. Bunlar, ilk adet görülen yaş, menopoz yaşı ve 35 yaş. 35 yaştan sonra yumurta hücreleri hızla düşüyor' dedi.

TÜP BEBEK İÇİN 1,5 YIL BEKLENMELİ
Prof. Dr. Gülekli, 'Birine sizde kısırlık problemi var demek için ne kadar süre beklenmeli?' sorusuna, 'Dünyanın üremede en ideal 100 çiftini bulsanız ve her şey çok ideal bir biçimde gitse, 1 ay sonrasında 27 kadın hamile kalabilir. 6 ay sonra 65'i, 1,5 yıl sonra 100'ü hamile kalıyor. Yani 1,5 sene çocuk sahibi olmak için beklenmeli. Bizler hastalarla konuşurken bazı özelliklerine bakıyoruz. Bir hasta 'Ben ameliyat geçirdim' diyebilir. Veya hasta gelir, çok zayıftır. Bunun için düzenli yumurtlaması olmayabileceğini düşünürüz ve tetkiklerine daha erken başlarız' cevabını verdi.

Klinik gebelik çok önemli bir durum
Herkese tüp bebek yapılmayacağını dile getiren Prof. Dr. Gülekli, 'Biyokimyasal gebelik diye birşey var, gebelik testinde pozitif çıkması durumu yani. Bunun bir anlamı yok. Ne zaman anne karnında çocuğun kalp atışını duyabilirseniz bu klinik gebeliktir. Tüp bebekte de iki tane rakam var, biri klinik gebelik oranı; ikincisi eve çocuk götürme oranı. Böbreklerin oradan rahim eğim verir ve aşağıda birleşir. Bazılarında böyle değil. Bunu ameliyatla düzeltebilirsiniz. Bu kişiye tüp bebek yapamazsınız. Marifet doğuracak kişiye tüp bebek yapmak' şeklinde konuştu.